День пам’яті жерт політичних репресій

У неділю, 20 травня, в Україні відзначають День пам’яті жертв політичних репресій. Щорічно він припадає на третю неділю травня. Цю традицію започаткував президент України Віктор Ющенко у 2007 році, тоді був опублікований відповідний указ.

Мета заходів, що проходять у цей день — вшанувати пам’ять про жертв політичних репресій, звернути увагу суспільства до трагічних подій в історії України, що стали наслідком насильницького впровадження комуністичної ідеології, відродити національну пам’ять, виховувати нетерпимість до будь-яких проявів насилля проти людства.
Перший раз День пам’яті відзначався у зв’язку з 70-ю річницею Великого терору — масових політичних репресій 1937-1938 років. Одним з трагічних символів тих часів київська Биківня — у Биківнянському лісі знаходится найбільше в Україні місце захоронення жертв репресій. Це був об’єк спеціального призначення НКВС, де наприкінці 30-х -40 роках проходили масові захоронення розстріляних і закатованих. За даними дослідників, у Биківнянському лісі захоронено більше 100 тисяч репресованих комуністичною владою. Пам’ятаймо про ці суворі уроки історії!

Кiлькiсть переглядiв: 176